Per Cris Pérez Vàzquez. A França ha sorgit una nova iniciativa pensada per a recuperar la confiança amb el veïnat. Es tracta d'un nou portal que es diu Peuplade. A través d'aquest portal es fan trobades amb interessos comuns. La diferència és que aquestes trobades volen ser un nexe d'unió amb persones que viuen a prop i que no es coneixen.
Peuplade es va crear amb l'objectiu de reinventar una vida social semblant a la dels nostres avis als pobles: demanar sal a la casa del costat, cuidar el gat, instal.lar una impressora, etc. L'intercanvi de serveis o d'ajudes que no ens costen res i que ens faciliten la vida.
[segueix]
Aquest portal es va crear al 2003 i és una mostra més de la fi de l'individualisme i de la necessitat humana de les relacions. Una vegada més s'imposen altres valors que els econòmics.
Aquest portal es retroalimenta de les dades de l'usuariat. S'introdueixen esdeveniments, trobades, recol.lectes amb finalitats filantròpiques i són les mateixes persones que hi participen que ho organitzen i ho transformen en realitat.
Aquest és un bon exemple de com la tecnologia pot estar al servei de les relacions i com usar-la per a fomentar la recuperació dels valors socials i l'ajuda entre diferents persones que d'una altra manera no s'arribarien a conèixer mai.
Seguiu llegint >>>
Peuplade: la tornada de la vida social responsable
Xampinyons de responsabilitat
No sé si el vídeo "Una veritat incòmoda" o si els documentals dels ossos que s'extingeixen... en realitat, no sé el motiu pel qual la responsabilitat s’ha posat de moda. És un fet que celebro, com a sostenible i responsable que sóc. Però m’envaeixen dues pors:
1. Que totes les persones es dediquin a ser “responsables” de forma indiscriminada i que oportunistes sense escrúpols facin servir aquesta “moda” per a enriquir-se.
2. Que la responsabilitat sigui difosa de la mateixa manera i amb la mateixa informació i fem avorrir la responsabilitat com qualsevol altra moda.
Només la paraula moda, ja em posa els pèls de punts i més quan parlem de la sostenibilitat. La sostenibilitat és un tema prou complex com per valorar l’opinió i el que hagin de dir els grups d’interès i les persones expertes en els diferents temes afectats. Però si aquesta complexitat la resumeix la consultoria de torn que, enlloc de crear un nou model o una nova solució, té el seu propi sistema que adapta i personalitza per a la seva clientela, ja hem embolicat la troca!
Torno a repetir que la sostenibilitat i la RSC són temes suficientment transversals, com per a adaptar un model únic a totes les empreses.
Si les persones “responsables” ens dediquem a encabir a cops de martell a la nostra clientela per a que entrin dins del model que desitgem, ja tornem a estar amb el peix que es mossega la cua, tornem a no ser responsables. Estem venent un servei que fomentarà la clonació empresarial, enlloc de la innovació.
La RSC no es pot personalitzar, s’ha de crear a partir de zero. Les empreses són diferents com diferents són els components de les seves estructures. No podem adaptar un model a les empreses, podem seguir una guia o millor encara, inventar-la per a cada empresa. D’aquesta manera, els nostres serveis seran més costosos, però també responsables. L’única manera de que sigui responsables és que no intentem fer economia d’escala amb la sostenibilitat. Podem intentar-ho?
Guia de turisme responsable
Per Cris Pérez Vàzquez. Responsables! Ara ja podeu fer turisme responsable amb una guia responsable d'una ONG responsable.
L'ONG Turisme Just ha editat una guia de turisme sostenible. No es tracta d'una guia d'ecoturisme, és un recull de destinacions que es beneficien del turisme com a generador d'economia per a la població local i no per a enriquir més a les grans touroperadores .
Les destinacions han estat triades estrictament per a crear una guia amb activitats, allotjaments realment responsables. No es tracta només de turisme solidari o de viatjar a destins llunyans i pobres. Hi ha destinacions de luxe i, ben a prop, existeixen llocs on podem ajudar als territoris a generar riquesa sense contaminar excessivament o perjudicar els destins.
Ara que marxem de vacances és important prendre consciència de l'impacte de les nostres accions quan marxem de vacances:
- El turisme massificat sol generar un impacte sobtat en el medi i en la població: augment de residus i capacitat insuficient de recollida i tractament, per exemple.
- El turisme del tot inclòs deixa grans beneficis a les grans touroperadores i genera diferències socials a les destinacions: una persona dedicada a la restauració pot percebre més diners que una altra dedicada a l'economia tradicional, com a conseqüència, les persones abandonen qualsevol expectativa de creixement propi per trobar feina al sector turístic.
La guia de Turisme Responsable considera aquests i altres paràmetres a l'hora de triar les seves destinacions.
Responsable! És hora de ser coherent amb els teus valors i gaudir aquest temps d'oci de forma compromesa i responsable.
Guía de Turismo Responsable, mi primer libro
Seguiu llegint >>>
Discriminación en el trabajo
Las demandantes acusan a las empresas de toparse con el techo de cristal que les impide continuar con su carrera profesional y de diferencias salariales con otros compañeros con los mismos cargos empresariales.
Casos más exagerados se dieron en 1996, cuando unas trabajadoras de Mitsubishi denunciaron a la planta de la marca en Illinois por insultos y por promover un ambiente hostil hacia las trabajadoras.
La marca de cerveza Stroh en Minnesota fue denunciada por publicidad sexista. También la Ford Motor Company pagó $8 millones por una denuncia relacionada con la discriminación.
Tampoco en Europa tenemos comportamientos más inclusivos, los manuales de la empresa sueca IKEA contenían lenguaje discriminatorio al no incluir figuras femeninas en los mismos.
Más cercana todavía es la empresa radicada en Barcelona, Bopan Promociones Alimentarias, que fue sancionada por publicar una oferta de empleo en la que se solicitaba "un aprendiz de bollería" y se exigía para acceder al puesto ser "varón, de menos de 25 años..."
De la discriminación, tampoco está exenta la Administración Pública ni los hombres. El INEM en Granada fué condenado a pagar una compensación a una mujer por no ofrecer un empleo como monitora de Educación Especial por estar de baja por maternidad. También en Pontevedra, el Centro Municipal de Asesoramento á Muller quería contratar a una psicóloga y así lo exigían las condiciones. Las bases de contratación fueron anuladas en el juzgado por discriminar el género masculino y es que no sólo las mujeres son víctimas de la discriminación.
Un ciudadano afroamericano demandó a Apple por discriminación racial. La propietaria de una peluquería en el Ferrol se negó a aceptar clientas colombianas para no perjudicar la imagen de su negocio.
Estos son ejemplos de conductas que las empresas responsables no deberían permitir y, en cambio, siguen existiendo. Cosas cuotidianas que nos acompañan cada día en la prensa, en la televisión, en los comportamientos y hábitos diarios.
Os invito a luchar contra esta discriminación. A comprometeros para ser personas más inclusivas, más responsables, más comprometidas. Os invito a fijaros y tomar de conciencia de esos signos de discriminación y a actuar para cambiarlos.
La inclusión es tu responsabilidad, es nuestra responsabilidad.
Carmen Calvo dice que la Real Academia trabaja en la asunción como norma del lenguaje no sexista
Demanda contra General Electric, El País (05/06/07)
Discriminación sexista en los manuales de Ikea, El Mundo (11/03/05)
La publicidad sexista tiende a la sutileza y es menos obvia, pero igual de agresiva, Consumer(15/03/07)
Condenadas a sufrir discriminación, La Vanguardia (09/03/02)